Om orkestern

Varje år genomför vi 6-8 musikproduktioner, främst i Kristianstad med omnejd. Tivoliteatern, Heliga Trefaldighets Kyrka och Kristianstads Konserthus är våra lokala spelplatser, där huvuddelen av våra konserter spelas. Årligen genomförs även en större produktion på Stortorget i Kristianstad.
Repertoaren är varierad, med både renodlad klassisk musik, musikal, barnkonserter, symfonisk rock och pop och körverk.
Medlemmarna i Christianstad Symfoniker är amatörmusiker, fritidsmusiker, proffsmusiker och unga symfoniker.

Styrelsen 2023

Ordförande: Kimmo Rumpunen
Konstnärlig ledare/ledamot: Patrik Dahlbom
Kassör: Ibolya Klarlind
Ledamot: Monika Johannesson, Stefan Wikström
Suppleanter: Jörgen Mattisson, Uban Gunnarh

Kristianstads Orkesterförening

Redan 1863 bildades Christianstads Musiksällskap på initiativ av major W Lagercrantz vid Wendes Artilleriregemente. Medlemmar var mest militära blåsmusiker. På stråksidan kompletterades orkestern med fritids- och proffsmusiker från regionen.

1928 bildades Kristianstads Orkesterförening på initiativ av musikdirektören vid Kungliga Norra Skånska Infanteriregementet I 6, Ille Gustafsson.
Den första konserten hölls den 28 november 1928 med bland annat Franz Schuberts 5:e symfoni på programmet.

Ille Gustafsson tog initiativet till byggandet av Kristianstads konserthus, som invigdes 1936. Att en stad av Kristianstads storlek fick ett konserthus var både ovanligt och framsynt vid den tiden.

Kristianstads Orkesterförening arrangerar inte längre musik i egen regi, utan driver bara symfoniorkestern, vilken sedan 1995 tillbaka kallar sig Christianstad Symfoniker. Orkestern har samarbetat med andra symfoniorkestrar under många år, främst Hässleholms Konsertförening, men även med Helsingborgs Symfoniorkester och Karlshamns Musiksällskap. Vi har också samarbetat med ett stort antal solister och med de flesta körer i Kristianstad med omnejd, bland annat Christianstads Motettkör, Kören Trekvart med flera.

Den 2 juni 2011 spelade Christianstad Symfoniker Händels Vattenmusik svit 1, för första gången på nyinvigda Naturum i Kristianstad. Utomhus så klart! Konserten är nu en tradition som genomförs varje år.

70-årsjubileum 1998
Ulf Åkesson dirigerade och Jan ”Tollarparn ” Eriksson var pianosolist.

80 årsjubileum 2008
Patrik Dahlbom dirigerade och Johan Hugosson var pianosolist. Medverkade gjorde också Josefine Holmqvist och Sebastian Duran med sång samt folkmusikgruppen Låtlaget från Kristianstad.

90-årsjubileum 2018
Nyårskonsert på trettondagsafton. Dirigent och pianosolist var Magnus Mårtensson. Konsertmästare och violinsolist var Felicia Cerescu. Två jubileumskonserter i oktober, både i Kristianstad och Malmö.


Kontakta oss gärna

Patrik Dahlbom, konstnärlig ledare, 0733-90 60 52
Kimmo Rumpunen, ordförande, 0709-57 68 68
Ibolya Klarlind, kassör, 0709-36 08 89
Hemsida Urban Gunnarh 0723933691
Mejla till Christianstad symfoniker